Concorde davranışının psikolojide sebebi aslında gayet açıklayıcıdır. İnsanlar bir yatırım yaptıklarında ya da bir sınava hazırlandıklarında hedeflerine ulaşabilmek için ümitlenirler. Fakat durum istedikleri gibi gitmezse kaybeden kişi olma korkusu tüm benliklerini sarar. Bu nedenle yaptıkları yatırımı ya da emekleri kesmezler ve işlerin bir şekilde yola gireceğini düşünürler.

Artık olay çok para kaybetmek ya da kazanmak değil hem insanların hem de kendilerinin gözünde ‘kaybeden’ olmama düşüncesidir. Yani kaybeden olmamak için daha çok kaybetmeye devam etmek.
Ayrıca kişiler o an yaptıklarının hata olduğunu ve vazgeçmeleri gerektiğini kabul ederlerse, yaptıkları yatırım ya da emekler için pişman olmaya başlar ve kendilerini suçlu hissederler. Bu nedenle anlık olarak bu duygulardan kaçmak için durumun yanlış olduğunu da kabul etmezler.
Ayrıca psikoloji bilimine göre insanlar Concorde yanılgısı şeklinde davranmaya yatkın canlılardır. Bu nedenle çok fazla sayıda insanın yaşadığı ve hayatını derinden etkileyen bir davranış biçimidir. Concorde yanılgısı genellikle; erkeklerde maddi durumlarda görülürken kadınlarda ise insan ilişkilerinde tespit edilmektedir.

Concorde Yanılgısının Üstesinden Nasıl Geliriz?
Buraya kadar okuduklarınızdan da anlayabileceğiniz üzere Concorde yanılgısı geçmişteki düşünce ve duygulara bağlı kalmak ile ilgilidir. Bu nedenle yanılgıdan kurtulmak, şu ana ve geleceğe odaklanmayı gerektirir. Kişi yaşadığı bir durumun kendisini, şimdi ve gelecekte nasıl etkileyeceğini düşünmelidir.
Hissedeceği pişmanlık yerine, bu durumu nasıl çözüme kavuşturabilirim gibi sorulara odaklanmalıdır. Düşüncelerini, duygusal değil mantıksal olarak ele almaya yönlendirmeli ve o yönde kararlar almalıdır. Böylece olaya duygusal değil daha rasyonel yaklaşabilir ve kendisi için daha doğru kararlar verebilir.