Pirinç unu ve genel glütensiz un
Beyaz pirinç, rafine ve işlenmiş bir karbonhidrat kaynağıdır. Rafine karbonhidratlar besin maddelerinden arındırılmış oldukları için tıpkı rafine beyaz şeker gibi kan dolaşımına hızlı şekilde dahil olurlar. Bu durum ise şekeri enerji yerine depolanmış yağa dönüştürerek insülin salınımını tetikler. Pirinç unu tek başına un olarak kullanıldığında bu etkilerinin olacağı hesaba katılmalıdır.
Marketlerde çok amaçlı glütensiz un olarak bulabileceğiniz ürünlerin bazılarında ise patates nişastası ve benzer ürünler bulunabilir. Patates nişastası, vücutta buğday ve süt ürünleri tüketilmesi durumunda görülebilen bağışıklık reaksiyonlarına sebep olabilir. Fazla tüketimi kan şekerini yükseltir. Bu bakımdan glütensiz un tüketimine yeni başlayanların da yavaş yavaş ilerlemesi ve bedenlerindeki reaksiyonları dikkate almaları, ölçüyü kaçırmamaya dikkat etmeleri tavsiye edilir.
Beyaz pirinç, rafine ve işlenmiş bir karbonhidrat kaynağıdır. Rafine karbonhidratlar besin maddelerinden arındırılmış oldukları için tıpkı rafine beyaz şeker gibi kan dolaşımına hızlı şekilde dahil olurlar. Bu durum ise şekeri enerji yerine depolanmış yağa dönüştürerek insülin salınımını tetikler. Pirinç unu tek başına un olarak kullanıldığında bu etkilerinin olacağı hesaba katılmalıdır.
Marketlerde çok amaçlı glütensiz un olarak bulabileceğiniz ürünlerin bazılarında ise patates nişastası ve benzer ürünler bulunabilir. Patates nişastası, vücutta buğday ve süt ürünleri tüketilmesi durumunda görülebilen bağışıklık reaksiyonlarına sebep olabilir. Fazla tüketimi kan şekerini yükseltir. Bu bakımdan glütensiz un tüketimine yeni başlayanların da yavaş yavaş ilerlemesi ve bedenlerindeki reaksiyonları dikkate almaları, ölçüyü kaçırmamaya dikkat etmeleri tavsiye edilir.