LOHUSA YATAĞI

Cherry

Elmas Üye
İstanbul da bir ev...1940'lar...

LOHUSA YATAĞI

''40''

Türkler, "Geçiş Ritüelleri" adını verdiğimiz geleneksel uygulamaları, uzak geçmişten günümüze ulaşan şekliyle, ve hala büyük bir özenle yerine getirir...Lohusa yatağı, Sünnet yatağı gibi, hazırlanan mekanlar, itinayla hazırlanır.

Lohusa Yatağı, doğum yapan kadının bebeği ile birlikte, 40 gün zamanını geçireceği yataktır. Bu süre içerisinde, Anne ve yakınları, bazı "Tabulara" uymak zorundadır. Halk arasında Lohusa'ya musallat olduğu düşünülen Al Karısı, eski Türk Mitolojisinde adı geçen "Kötü Tanrıça" arketipidir. Fakat günümüzde halen bilinçaltında yaşar ve varlığını korur. Ondan korkulur...

Lohusanın kabus görmesine sebep olduğu düşünülen bu varlığa, halk arasında "Kırk Basması" adı da verilir. Bu yüzden 40 gün boyunca Lohusa'ya ve bebeğe özen gösterilir, Al Karısından, hastalıklardan ve kötü gözlerden korunur. Bunun için "Al Eşarp", ''Al kurdela'' vb. bağlanır, yatağının yanına Kuran-ı Kerim konulur.. Yastığının altına demir , bıçak ve makas konur. Bebeğin beşiğine ayna, nazarlık, muska asılır....

40 gün sonra "Kırklama" adı verilen başka bir ritüel ile bu özel dönem sona erdirilir. Kırklama için, anne ve bebek, içinde 40 tane taşın bulunduğu su ile yıkanır. Bu şekilde hastalıklardan ve kötü ruhlardan arındırılır.

''40'', Türkler için ayrıcalıklı bir sayıdır.

Türk masallarında sıklıkla kullanılır.

Aslında bu sayı "Kemalet ve Olgunluğa" işaret eder. Bir işin olması için 40 gün beklemek gerektiği düşünülür... İnsanda olgunluk yaşının 40 olduğu söylenir... Yeni doğan bebekler yaklaşık 40 haftada olgunlaşır. Ve Türk ölü gömme geleneğinde, " Ölünün Kırkının Çıkması " için 40 gün yas tutulur.
İhtişamlı düğünler 40 gün sürer...

Bu "KIRKLAR" böyle sürer gider...

Ist möglicherweise ein Bild von 1 Person

KahKaha

Gümüş Üye
Kadın
Böyle gelenekleri tatlı buluyorum.
Kırk basması gibi şeylerin bilinçaltımızda yer edinmesini sevmiyorum tabii ki ama her şeyin itina ile hazırlanıp, böyle özel anlar haline getirilmesi hoş.

Cherry

Elmas Üye
Evet bak doğru söyledin.

40 gün bir zaman aşımıdır. İlla 40 olucakdiye bir şey yok.

Ama o zaman aşımı, güçlenmek için, alışmak için veya buna benzer durumlarda güzel bir süreç: )

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Altın Üye
Anneliği etraftakiler zorlaştırıyor

Eru

Platin Üye
Hep abartı. Hep "özne benim" davranışları.

Hanımlar, çocuk doğurmak kutsal bir durum değildir ve bu işi yapabilen tek canlı da sizler değilsiniz.

Ayrıca velediniz sadece size çok tatlı, zeki görünüyor. İnanın insanlar sizin çocuğunuzla ilgilenmiyor.

Fena patladım yine. AS:DA

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Hep abartı. Hep "özne benim" davranışları.

Hanımlar, çocuk doğurmak kutsal bir durum değildir ve bu işi yapabilen tek canlı da sizler değilsiniz.

Ayrıca velediniz sadece size çok tatlı, zeki görünüyor. İnanın insanlar sizin çocuğunuzla ilgilenmiyor.

Fena patladım yine. AS:DA
Yaaa bırak allasen sen evlenince tekrar yaz bunları

Karıcım karıcım aman terliğini git, aman hırkanı giy, aman şöyle aman böyle üstüne titrediğini günler gelecek Eruuuuuu Eruuu

Eru

Platin Üye

Karıcım karıcım aman terliğini git, aman hırkanı giy, aman şöyle aman böyle üstüne titrediğini günler gelecek Eruuuuuu Eruuu

Seninle her türlü iddiaya varım ben.

Eru

Platin Üye

seda29

Gümüş Üye

Güzel cevap

Üst Alt