Hayvanlar Neden Kış Uykusuna Yatarlar

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,662
Çözümler
4
Tepki puanı
13,061
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Hayvanların Kış Uykusuna Yatmasının Nedenleri

Dünyada bulunan memeli hayvan sıfatına girmiş, dünyanın aşırı serin ve soğuk olan bu bölgelerinde, özellikle kış aylarını derin bir şekilde uyku modunda geçirirler. Bu duruma hayvanlarda kış uykusu adı altında söyleyebiliriz. Kış aylarında hava sıcaklıkları düştüğünde ve erzak ve yiyecekleri azalınca, bir çok canlı kış için uykuya yatarlar. Uykuya daldıklarında vücut ısıları, uyudukları yerin bir santigrat derece üstüne çıkarak uyurlar.

Kış Uykusu Hazırlık Süreci

Sonbahar döneminde uykuya yatacak olan canlı çok çok yemek yiyerek vücudundaki yağ oranını arttırırlar. Bu yemiş oldukları yağlar, kış döneminde ihtiyacı olan enerjiyi yeteri kadar sağlamış olacaktır. Karnını doyurunca artık sıra uyuması için gerekli yer aramaktır. Birçok kemirgenler sürüsü yiyecekleri yiyecekleri uyuyacak olduğu yerde bulundurmayı seçerler.

Tek İhtiyaç Yaşayabilmek

Uykusunda olan canlı, solunum ve kalp fonksiyonlarını yaşaması gereken seviyeye indirgeyerek o şekilde uyumaktadır. Ara ara kımıldayabilir ve gerinme hareketlerinde de bulunabilmektedir. Ama bu durum onun uyandığı anlamına gelmez. Bahar ayı gelene kadar havalar ısınmasına kadar uyanmazlar. Kış uykusu bittikten sonra, birçok besin aramak zorundalardır. Aradıkları besinleri bulamaz iseler ölürler.

Hangi Canlılar Kış Uykusuna Yatar?

Aşırı soğuk olan bölgelerde olan canlılar, özellikle böcekleri tüketen, yarasa ve türevleri kış uykusuna yatmaktadırlar. Çünkü; kış aylarında onlar için yeterli gelebilecek böcek çeşitleri bulunmamaktadır. Ve ayrıca kirpi ve sincap(yer altında yaşayanlar) bu tür canlılarda kış uykusuna yatmaktadırlar. Ayrıca sinek kuşları her gece birbirlerine sokularak, bir farklı tarzda kış uykusuna yatmış olurlar.

Soğuk Kanlı Hayvanlar

Havanın ya da suyun ısısı düşme yaşandığında, hayvanlar iyice yavaşlar ve tamamen hareketsiz olarak kalırlar. Ancak; bu tür hayvanlar farklı bir değişkenlik gösterebilirler, kış uykusuna yatan hayvanlardaki gibi değildir. Çünkü soğukkanlı hayvanlardır ve vücut ısıları çevre ısısına benzer. Soğuk olan bölgelerde yaşayan sürüngenler (yılanlar) ve bazı balık türleri de kışın hareketsiz kalırlar. Sıcaklıklar hava ve suyun ısısı hissedilir derecede düşmeye başlayınca tamamen hareketsiz olurlar. Çünkü kanları soğuk ve ısı olarak ta çevreye duyarlıdırlar.

Sıcak Kış Uykusu

Canlı kış uykusuna yatmadan önce, Amerikan sincapları toprağı kazarak tünel yaparlar ve kendilerine ev yaparlar. Ayrıca, toplamış olduğu besinleri tünel şeklindeki yuvalarında toplarlar. Kışın ara sıra sincaplar sıcak şekilde uyanıp yemek yiyebilirler.
 
Üst Alt