Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?

CipraLex

Gümüş Üye
Katılım
24 Ara 2021
Mesajlar
2,312
Tepki puanı
500
Puanları
113
Yaş
43
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Erkek
uzayda-cinsellik-ve-dogum.jpg

Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf merak edip araştıran canlılar olduğumuzdan mı bilinmez ama, uzayda yaşam arayışına ve kendimize uygun gezegenler keşfetme çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz. Üsler, uzay giysileri, dünya dışı tarım gibi alanlarda araştırmalarını yürüten bilim insanları, uzayda cinsellik ve doğum konularında da çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü eğer uzayda yaşayacaksak orada ürememiz gerekiyor ve bu da türümüz için en hayati konulardan biri. Ancak uzayda seks yapmanın romantizmden çok bir külfet olduğu ve çok uğraş verilmesi gerektiği aşikar.

Yerçekimsiz bir ortamda cinsellik üzerine araştırmalar yürüten NASA doktorlarından Jim Logan, “Öncellikle yerçekiminin sıfır olduğu bir ortamda cinselliğin koreografisinin yapılması şart. Çünkü hiçbir yere tutunmadan boşlukta uçan iki insanın öpüşmesi bile zor. İş cinselliğe gelince sağa sola savrulmak kaçınılmaz. Uygun pozisyonların önceden belirlenip uygulanması gerek,” diyor.

uzayda-cinsellik.jpg


Logan’a göre yerçekimsiz ortamın en kötü etkilerinden biri olan ve astronotları da sık sık pençesine alan mide bulantısı da romantizmi bozacak önemli bir etken. Uzayda astronotların çok fazla terlediği gerçeğini göz önüne alırsak, cinsel etkinlik sırasında ter damlaları havada uçuşacak ve kan basıncı düşeceğinden bazı organlar da görevini iyi yapamayacaktır.

Peki ama bu sorunları aştığımızı farz etsek bile uzayda sağlıklı bir döllenme gerçekleşebilir mi ve tabii yerçekimsiz ortamda sorunsuz bir cenin gelişimi ve doğum mümkün olabilir mi? 1994 yılında medeka balıklarının uzayda çiftleştirilen ilk canlılar olduğunu ve yumurtalarından sağlıklı yavrular çıktığını biliyoruz. Bu bize en azından bazı canlı türleri için uzayda üremenin mümkün olabildiğini gösterdi. Fakat insanlar da dahil olmak üzere memeli hayvanların hamilelik süreci fazlasıyla kompleks.

uzayda-dogum.jpg


Fareler üzerinde gerçekleştirilen deneyler sonucunda, insanın yerçekimsiz ortamda üreyebilmesinin pek de mümkün olmadığı ortaya çıktı. Kısacası bir kadının yerçekimsiz uzay boşluğunda hamile kalması çok çok düşük bir olasılık. Çünkü hem spermler yerçekimi yokluğunda yollarını bulmakta zorlanıyor hem de radyasyon kadın yumurtalarını ve erkek sperm hücrelerini olumsuz yönde etkileyerek doğurganlığın önüne geçiyor. Bu şekilde döllenme mümkün olsa bile, kısa sürede döllenmiş yumurta ölüyor ve düşük gerçekleşiyor.

Dolayısıyla eğer uzayda neslimizi devam ettirmek istiyorsak yapay yerçekimi ve birtakım üreme teknolojilerine gereksinimimiz olacak.

Kaynak
 
Üst Alt