Şifa Kaynağı Organik Pekmez Yapımı

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,919
Çözümler
4
Tepki puanı
13,130
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Çağımızın vebası olan kanser hastalığı ortaya çıktığından beri sağlıklı yaşamaya dikkat eden insan sayısının oranı bir hayli yükseldi. Bu yükseliş ile birlikte organik üretim diye bilinen; tarımda kimyasal gübresiz, küçük alanda fazla emekle üretilen meyve ve sebzeler, mutfakta ise endüstriyel ürünlerin yerine evde yapılabilen yiyecekler geçti. Organik ürünlerin fiyatı endüstriyel ve işlenmiş olan ürünlere göre oldukça pahalı olduğundan ötürü son zamanlarda evlerde organik üretim oldukça yaygınlaştı. Evde üretilen organik yiyeceklerin başında organik pekmez gelmektedir. Pekmezin faydalı yönleri ve bebeklerin ek gıda dönemi için tavsiye edilmesi sebebi ile genç annelerin internette aradığı sorular arasında organik pekmez nasıl yapılır sorusu yer almaktadır.

Organik Pekmez Nedir?

Bir meyvenin suyunun sıkılıp tülbentten geçirildikten sonra süzülüp, pekmez toprağıyla meyvenin asidinin nötralleştirilerek süzülerek kaynatılması ve bunun %90’ının uçurularak koyu akışkan bir kıvam alması ile oluşan besine denir. Bu sebepten ötürü içerisinde şeker içeren ya da tadı tatlı olan neredeyse her şeyi pekmez yapmak mümkün olabilir. Alınan kıvam çok koyu yani suyu az ise su ekleyip kaynatarak, şekerinin suya geçmesini sağlanarak aynı süreci uygulamak da mümkündür.

Organik Pekmez İçeriği ve Faydaları

Organik pekmez içerdiği faydaları sebebi ile birçok insan tarafından tüketildiği gibi oldukça farklı çeşitleri ile de geniş bir yelpaze şeklinde tüketicilere ulaşmak için raflarda yerini alır. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlığa çok sayıda faydası olduğu bilinen pekmez, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum ve karbonhidrat içermektedir. Bu yönüyle de vücudun enerji kaynağı ve bağışıklık sistemi güçlendiricisi olarak bilinir. Doğal bir antioksidan olarak bilinen pekmezin, dut, üzüm, keçiboynuzu, şeker kamışı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.


Screenshot_20230622_161354_com.opera.browser_edit_41422212303573.jpg



Organik Pekmez Yapımı

Mutfaklarınızda organik pekmez yapmanın birden fazla yolu vardır.

Yöntem 1

Üzümde olduğu gibi elma, armut, ayva gibi meyveler suyunu çuvala koyunca kolay kolay ezilerek vermezler. Bu sebeple bu meyveler üzerlerine biraz su eklenerek kaynatılır. Tüm meyvelerden 5’er kilo olmasına dikkat edilerek her birine ayrı ayrı 2’şer litre içme suyu eklenir. Kabukları küp şeklinde doğradıktan sonra çekirdekleri ile birlikte içinde kaynayana kadar önce yüksek sonra kısık ateşte 1.5 saat kadar özünü suya verene kadar ağzı kapalı bir şekilde kaynatın. Ilık hale gelince ise çuvala koyup sıkın.

Yöntem 2

Artık herkesin evlerinde olan sıkıştırılınca suyu sıkan meyve suyu sıkacaklarını kullanarak meyvenin tüm suyunu ayırın ve kuru bir posa elde edin. Sonraki adımda posaları geniş kaplara koyup içine birer avuç pekmez toprağı atıp bir gün bekletin. Ertesi gün kabın altında kalan tabakayı almadan süzün ve geniş bir tencereye alıp ocağı orta ateşte açın. Piştikten sonra kıvamına bakarak kavanozlara aldığınız organik pekmez hazır hale gelir.

Ertesi gün kabın dibindeki tortulu kısmı almadan, süzerek geniş bir tencereye alın. Ocağın altını orta ateşte açın. Bir yumurtayı beyazını ayırarak biraz suyla açarak bir tatlı kaşığı kadar içine atın ve çok karıştırmayın ve çıktıkça köpüğünü alın. Su azaldıkça da nemli bir bez ile silin. Böylece pekmezden gelen o yanık tat olmaz. Su iyice azalıp pekmez rengi oluşmaya başladığında ise temiz bir tabağa bir kaşık kadar alarak kıvamına bakın. Soğudukça da kıvam alacağını unutmadan karar verin. Hala sıcakken kavanozlayarak ağzını kapatın. Bu sayede organik pekmez nasıl yapılır sorusunun cevabının yanında çok lezzetli pekmezler elde etmiş olunur.

Sıkma ve kaynatma pekmez farkları:

Meyve suyu sıkacağı ile yapılan organik pekmezler çok daha lezzetli olur, çünkü meyvenin kendi tadına hâkim olursunuz. Renkleri ise daha berrak ve parlak olur.
Haşlama organik pekmezin bereketi meyve suyu sıkacağı ile yapılana göre yüzde 15 kadar daha az olur.
 
Üst Alt