Organik Sirke Yapma Yöntemleri

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,921
Çözümler
4
Tepki puanı
13,131
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Organik kelime olarak doğal yollardan üretilen anlamına gelir. Yapılan araştırmalarda insanların özellikle yaşam kalitesini arttırmak ve sağlıklı yaşamak için içerisine katkı maddesi konulan yiyecek içeceklerden ziyade organik ürünleri tercih ettiği görülmüştür. Organik olmayan gıdalarda katkı maddeleri, kimyasal, gibi maddelerin bulunması insan sağlığını da etkiler. Yetiştirilme yöntemi, fazla emek gerektirmesi gibi sebeplerden dolayı fiyatı maliyetli olduğu için bazı organik gıdaları evde yapmanız da mümkündür. Üstelik evde daha uygun fiyata maliyet ederek yaptığınız organik gıdanın hijyeninden de emin olunabilir. Çünkü endüstriyel olarak işlenen organik olmayan gıdaların üretilirken hijyenik koşullara önem verilmediği, raf ömrü uzatmak için de oldukça işleme tabi tutulduğu da bilinen gerçeklerdendir.

Evlerimizde Hem Hijyenin Hem Sofraların Vazgeçilmezi Organik Sirke

Evlerde denenmesi ve kolay yapımı ile kendisini üretmeye hazır bileşenleri ile organik gıdalardan bir tanesi de organik sirkedir. Son zamanlarda özellikle hijyende kullanılan ve çoğu evin vazgeçilmezi olan sirkenin hem sağlık hem de temizlik açısından faydaları oldukça fazladır. Bu sebeple oldukça rağbet gören ve market raflarında yok satan sirke için en çok sorulan sorulardan bir tanesi de organik sirke nasıl yapılır sorusudur.

Organik Sirke ve Endüstriyel Sirke Farkı

Endüstriyel olarak üretilen sirkeye göre evde yapılan organik sirke daha hijyeniktir. Sirkenin doğal fermantasyon süreci 2-3 gibi bir süreyi bulur. Endüstriyel olarak üretilen sirkeler ise 2-3 saatte üretilerek raflara hazır hale gelebiliyorsa bu sürecin doğal bir süreç olduğu söylenemez. Raf ömrünü uzatmak için rafinasyon veya filtremeler yapılması sonucu da endüstriyel sirkenin iyileştirici özelliği ve faydasından çok şey alıp götürür. Tüm bu bilgiler bilindikten sonra, organik sirke nasıl yapılır sorusunun da bu kadar merak edilmesi anlam kazanıyor.

Organik Sirke Nasıl Yapılır?

Sirke, meyve şekerinin asedik aside dönüşmesi ile oluşur. Dolayısı ile her meyveden de sirke yapmak mümkündür. Hatta meyve ne kadar olgun ve şekerli ise daha keskin bir sirke elde edildiği bilinir. Mevsiminde olan elma, nar, üzüm gibi meyvelerle yapılan sirkenin oldukça güzel olur. Organik sirke yapmanın temelde 3 farklı yöntemi vardır. İçlerinde en pratiği ya da size en sağlıklı gelen yöntemi seçerek mutfağınızda kendi organik sirkenizi yapmanız mümkün.

Meyvenin SUYU KULLANARAK

Hangi sirkeden yapacağınıza bağlı olarak (limon, elma, üzüm) üç kilo meyveyi iyice yıkayın ve kurulayın. Bütün haliyle katı meyve sıkacağında sıkın. Biraz fazlaca köpüklü, 2.5 litre meyve elde edebilirsiniz. Üzerindeki köpükleri biraz alarak geniş ağızlı cam bir kaba dökün. Varsa üzerine doğal sirkenizden bir çay bardağı ekleyin. Tadı ve rengi en güzel sirkenin bu yöntemle yapılan sirke olacağını hatırlatmakta fayda var.

YENMEYEN meyve BÖLÜMLERİYLE

En pratik olan sirke yöntemi olarak bilinir. İki kilogram uygun meyveyi kabuklarıyla birlikte küçük küpler halinde doğrayın ve 5-6 litre kapasiteli cam kavanoza dökerek, üzerini kapatacak kadar içme suyu ekleyin.

Bir çay bardağı kadar sirke özü ve doğal sirke karışımı koyup üzerini kapatın. Artık çıkan elma parçalarından yapmak isterseniz ilk 10 gün boyunca bu karışıma her gün çıkan artıklarınızı ekleyebilirsiniz. Üzerini tülbentle kapatmak gibi gereklilikler de diğer sirke tariflerindeki ile birebir aynıdır.

KOMPOSTO YAPARAK

Meyveyi komposto gibi pişirip üzerine sirke eklemek de başka bir yöntemdir. Meyvelerdeki şekeri ısı ile ortaya çıkardığından, en erken sirke anası oluşumunun bu yöntemle gözlemlendiği bilinir. Ancak tat ve tip olarak diğer yöntemlere göre daha az güzel olur ve sirke yerine baskın bir geçkin meyve tadı hakimdir.
 
Üst Alt