Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
46,882
Çözümler
4
Tepki puanı
13,805
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Insanların büyük bölümü, "kendini gerçekleştirmek" isterler. Peki insanları şimdiki kendilerinden bir adım öteye, daha iyi olma istencine götüren nedenler arasında "kardeşliğin" rolünü nasıl değerlendirmeliyiz?

Screenshot_20240704_030541_com.opera.mini.native_edit_169789338840757.jpg


İnsanlar kendilerini daha donanımlı kılabilmek için bir rekabete ihtiyaç duyabilirler. Bu rekabetin kimi zaman bir kıskançlık kimi zaman ise bir dayanışma doğurabilir. Peki ilk rekabet nerede başlar? Bu sorunun cevabını yatay ilişkilerde yani kardeşlik ilişkisi zemininde tartışacağım.


Kardeşler ortak bir ebeveyne sahiptirler ve aynı yere aidiyet beslerler. Bu ortaklık, anne babanın sevgisi, ilgisi, onayı ve tatminini elde etmek için bir rekabet oluşturur. Sonrasında, kardeşler arasındaki rekabet; başarıyla anılan kavramlara taşınır. Sınavlar, kariyer, para kazanma, ilişki kurma gibi.
Küçük kardeş biyolojik, fizyolojik ve gelişimsel açıdan büyüğüne göre dezavantajlı gibi görünse de küçük olmanın avantajı daha fazladır. Çünkü küçük kardeşin bireyleşmesi ve gelişmesi için hala anne-babanın desteğine daha fazla ihtiyacı vardır. Bu sırada büyük çocuk anne babanın ilgisinin kendisinin üzerinden yavaş yavaş çekildiğini hisseder. Küçük kardeş onu alt etmiştir. Büyük çocuğun bu durumdaki farkındalığını ise kıskançlık olarak tanımlayabiliriz. Kendisinden sonra bir kardeşi olan her insanın güçlü duygularından biri kıskançlıktır ve bu duygu diğer ilişkilerde de belirleyici rol oynar.


Küçük kardeş ise gelişimi sırasında kendisinden büyük olan kardeşi ile özdeşleştiği için; neyi yapıp neyi yapmaması, nasıl kabul görüp nasıl onay alacağı gibi durumlarda büyük kardeşe göre yine avantajlı bir konumdadır. Sürmekte olan bu rekabet ise kardeşleri uyarır ve "kendilik donanımını", bireyleşme sürecini daha işlevsel şekilde yapılandırır. Şu soruyu sorabiliriz: "Tek çocukların durumu ne olacak?

Tek çocukların kardeşlik dinamiğine sahip olmaması, tek çocukların bu belirleyici etkilerden yoksun olduğu mesajını vermez. Tek çocukların yaşamında rekabet, anne-baba-çocuk arasındaki ilişkide başlar ve ilerleyen dönemlerde arkadaşlık ilişkileriyle artar. Özdeşim kuracağı figürler ilk etapta anne-baba olsa da, ilerleyen süreçlerde yaşamına dahil olacak olan öğretmenler, arkadaşlar gibi bireyler olacaktır. Lakin sosyalleşme konusunda kardeşi olan bireylerin daha avantajlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tek çocuklar bu konuda kardeşi olan bireylere göre daha zor bir durumda olabilirler.
 

SatanistKesenKedi

Gümüş Üye
Katılım
17 Mar 2024
Mesajlar
1,634
Tepki puanı
260
Puanları
83
Yaş
33
Konum
Catland
Cinsiyet
Erkek
Daha bunlar rekabet değil. Köydeki deden kalma, kıçı kırık tahtası çıkık ev için amcaların yaptığı rekabeti bilmiyorsunuz yolun başındasınız çocuklar
 
  • Haha
Tepkiler: CaT

nunu

K♥N
Gezegen yöneticisi
Elmas Üye
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
14,694
Tepki puanı
4,405
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Kocam köylü
Cinsiyet
Kadın
Rekabet yok geçimsizlik çok
 

_bigguy_

Gümüş Üye
Katılım
19 Eki 2023
Mesajlar
2,267
Tepki puanı
415
Puanları
83
Yaş
37
Konum
Osmaniye
Cinsiyet
Erkek
En küçük benim, bakkala ben giderdim hep, hepsi evlendi gitti hâlâ bakkala ben gidiyorum 🤔😇
 

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Altın Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
2,932
Tepki puanı
272
Puanları
83
Yaş
31
Konum
Lüksemburg
Cinsiyet
Kadın
Bir çocuk birde ona kardeş yapsaydık pamuk şekerin evladı seni
 
Üst Alt