Din anlatıcılarının anlaşılmaz cevaplar vermesi

De-Niro

Bronz Üye
Bilim anlatıcılarıyla din anlatıcıları karşılaştırıldığında bilim anlatıcıları daha anlaşılır geliyor bana. Bilmiyorum belki de bilime daha fazla ilgi duyduğum için olabilir ama elime rastgele bir bilim kitabı alsam anlayabiliyorum ama din kitabı için aynı şeyleri söylemek zor. Örneğin geçen günlerde elime Diyanet'in bir dergisi geçti ama onu bile anlamakta zorlandım.

Bilim anlatıcıları anlaşılmaz bir terim kullandıklarında bunu daha basit ifadelerle açıklamaya çalışıyorlar ama din anlatıcıları basit fiillerin yerine bile Farsça, Arapça fiiller kullanıp -Türkiye'den bahsediyorum burada- anlatının anlaşılmasını zorlaştırıyorlar. Oysa din bilime göre daha fazla halka inmeli ama din anlatıcıları sanki insanlara "Siz sadece dediklerimize inanın biz size anlatsak bile anlamazsınız." diyorlar. Ortaçağ kilisesini anımsatıyor bu bana (günümüz Türkiyesi ile Ortaçağ ile bir benzerlik daha...).

Tabii ki bu din anlatıcılarının istisnaları vardır onları ayrı tutuyorum ama maalesef ülkemizde genel durum bu.

Zaman ayırıp yazmışsınız.Lakin pek fazla kaydadeğer bulmuyorum bu yazıdaki ana fikri.Dilin dezenformasyona uğraması farklı bir şeydir,farklı kültürlerle kaynaşıp sentezlenen kültürel armoni farklı bir şeydir.Kültürümüzdeki mozaikleşmenin ürünüdür bu.Bana yakın kültürlerle tarihler boyu alışverişte bulunmuşum ben.Sanatımı,müziğimi bu temelle oturtmuşum.Fakat beni yoketmek için bana sırnaşan kültürleri kapı dışarı etmişimdir.Ki elimden geldiğince de Türkçe'yi doğru kullanma ve kullandırtma yanlısıyımdır.Fakat tasavvuf,dinler tarihi,felsefe okuyan biri olarak farsça/arapça kökenli kelimeleri kullanmakta bir beis görmüyorum.Zira Farsça ve Arapça zaten bizim ortak kültüre sahip olduğumuz toprakların malıdır.Biz onlardan alırız,onlar bizden.Osmanlıca ve Arapça'nın az bilinip İngilizce'nin çokça bilinmesindeki pragmatist yapıyı da eleştirecek değilim.Fakat gerçekten gereksiz bir yerden yaklaştınız.Din biliminde olan çoğu kelime/mefhumun,türkçemiz de karşılığı olmadığına değinmiyorum bile.

-a-

Altın Üye
Yani tabii bir nude atsın ellesin demiyor jfjdj

Kıyafet üzerinden baksın sonunda yıllarca onunla yaşayacak efendim ben büyük popolu isterdim niye böyle çıktın deme hakkı olmasın

Gerçi aynısını biz nasıl dicez erkeklere 🚬

Vay dünya ne zalımsın ya
Önemli olan büyüklüğü değildi sanırım kıyafetlerin.

-a-

Altın Üye
Sevgili @ilgadiladam
Bu karşilaştirma ne derece sağlıklı önce onu ele almak isterdim fakat yeni uyandım yazmaya da gücüm yok

Yine de direkt "sorun"dan başlayayım

Şöyle ki her anlatıcıyı dinlemeyerek başlayabilirsiniz

Din sade ve anlaşilir olmayabilir çoğu yerde

Direkt bir cümle ile açiklandiğinda çok şey de eksik kalır

Bu sebeple halkın seviyesine inmeye çalişip trendlere göre fetva ile daha çok alkışın peşinde olan ya da dine kendi yorumlarını katıp olur olmaz her hareketimizde hiç affı yokmuşcasına Cehennemin dibine daldıran hocalarımız da mevcut (bu gerçeği gözardı edemezdik)

Ve gelelim anlaşilması zor dediğiniz ve neden Arapça ve Farsça ile anlatılıyor kısmına

Çünkü kelime karşiliği yok bazı şeylerin bu da oradakı kuralı cezayı ya da her ne açiklanması gerekiyorsa onu tam manası ile vermeyebilir

Minik bir örnek verecek olursak

Hangi çeviri şiir anadilinin verdiği duyguyu yansıtabiliyor

Kuranı Kerim basit bir kitap değil söz sanatlarının çokça yapıldığı bir kitap Yaratıcı kullarına hem onların anlayacaği hem de daha alimlerin vakif olacaği şekilde açiklamiş Allah ilmin sahibidir bu sebeple ki onun kitabı da elbette ağır bir gizem barindiracak aynı zamanda anlaşilir da olacak
Ayrıca Kuran inmeye başladiği dönemde Mekkeliler arasında Edebi dilin çok ala bir seviyede olduğunu düşünmek gerekir bunlar basit sözler olamazdı
Duyanı hayran birakmalıydı

Allah'ın sanatı...

Arapça ve Farsça ağdali ağir bir dil çeviri sade Türkçe için hafif kalıyor

Eğer ilginiz varsa edebî eserleri inceleyerek de Farsça ve Arapça'nın zenginliklerini keşfedebilirsiniz bu şekilde idrak etmeniz daha kolay olacaktır

Umarım bir pürüz kalmamiştir
İlave olarak

Bilindiği gibi İslam’ın ana kaynağı Kur’an’dır. Bu ana kaynak, Hz. Peygamber’in sünnetinin de dinin kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak burada önemli olan, Sünnetin bize sahih olarak ulaşmış olmasıdır. Bu itibarla Hz. Peygamberin Sünneti, Kur’an’dan sonra İslam dininin ikinci kaynağıdır. Bundan sonra ümmetin icmai ve ilim adamlarının içtihatları gelir. Dolayısıyla her hangi bir konuda “İslam’da şu şöyledir” diye hüküm verebilmek için belli düzeyde bir ilim birikimine sahip olmak ve dini hükümler konusunda izlenen usulü bilmek gerekir. Bu sebeple böyle bir ilmi birikime sahip olmayanlar, yalnızca Kur’an-ı Kerim meallerine bakarak dini hükümler çıkarmaya kalkmamalıdır.

Ayrıca pek çok yerde Kur’an-ı Kerim’in kısa ve özlü bir anlatım tarzı vardır. Bu anlatım tarzında sözün uzamaması için bazı hususlar söylenmeden geçilir. Arapçaya vakıf olanlar sözün akışından söylenmeyenleri de kavramakta güçlük çekmezler.

BONUS

“Sözün tamamı ahmağa söylenir.” ❤️❤️❤️

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Bu fetvayi insanlar bilse, bence deli seyler olabilir (: insanimizin yaratilicigina inaniyorum
Fetvayı günahlarımıza çıkış kapısı olarak kullanmayı şiar edindik maalesef

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Başka türlü kaçış yolu yok, hem inanan hemde günahtan vazgeçmeyen bir toplumuz
Zaten o eylemin günah olduğunu bilmek zor değil en başta vicdanınız sizlar

Günahın günah olduğunu bilerek işlemek ile günaha kulp bulup aradan sıyrılır miyim düşüncesinde olup Allah'ın yasasına kafa tutmak

Şirk koşmak ile affeedilebilir günah işlemek arasında o incecik çizgidir

Günah güzellemesi yapmıyorum elbette
Ama

Günahlar affedilir (umulur)
Şirk affedilmez

Sevgili @Freya 💕

Freya

👑
Bronz Üye
Üst Alt