Yumuşatıcıların ana maddesi mezbaha atığıdır. Bu yolla hayvan donyağı, çamaşır makinesine yerleşir, dolayısıyla bakteri ve mantarlar için üreme alanlarıdır
Çamaşır Makinası Davulu’ndaki Bakteri ve Mantarlar
Tiksinti Verici Maddeler İçeren Yumuşacık Çamaşırlar: Yumuşatıcı Konusunda Uzmanlar Neden Uyarıyor?
Çamaşır Yumuşatıcısı’nın çamaşırları yumuşak ve hoş kokulu hale getirmesi beklenir. Ancak ürünün içeriğinde, gerçekte ne olduğunu kimse bilmiyor. Çamaşır Yumuşatıcıları’nın ana bileşeni, çamaşır makinesindeki bakteri ve mantarlar için mükemmel üreme alanıdır.
Yumuşatıcılar, ilk bakışta oldukça kullanışlı görünüyorlar: Yıkama Yardımcısı olan yumuşatıcılar, kuru çamaşırların sertleşmemesini sağlar. Yumuşatıcılara, genellikle çamaşır kokularının ve optik parlatıcıların çoğu eklenir. Bir Yan Etkisi: Sentetik Elyaf daha az elektrostatik yüklenmiştir ve üründe bulunan Siklodekstrin, istenmeyen kokuları bağlar.
Kulağa gerçekten hoş geliyor. Peki yumuşatıcılar çamaşırlarda ne yapıyor? Bu soru Südwestrundfunk (SWR) Tüketici Programı Pazar Kontrolü (Marketcheck) idi. Yumuşatıcı tedarikçileri, doğadan gelen lüks ve tazeliği teşvik eder ve tüketiciler de kullanmayı sever. Bir kısmı hayvansal yağlardan üretilen, daha kesin olarak kesimhane atığı olan Katyonik Yüzey, aktif cisimlerini içerir. Vejeteryan ya da vegan yaşayan kimse, bu nedenle yumuşatıcıların hayvansal ürünler içerdiğini dikkate almalıdır.
Mezbaha Atıkları Ana Maddedir
Südwestrundfunk (SWR)’un gösterdiği gibi kesimhane atığı, gerçekten ürünlerin ana maddesidir. Hayvansai İç Yağı, çamaşırlarının etrafını kaplayarak, giysileri yumuşak ve esnek hale getirir. Yumuşatıcıların başka bir dezavantajı: Kimyasal yapıları nedeniyle su itici etkiye sahiptirler. Yumuşatılmış havlular, yünlü kazak, iç çamaşırları ve yatak takımları çok yavaş ya da daha az nemi emebilir. Ek olarak, koku ve çözücüler gibi bileşenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle; özellikle bebekler, küçük çocuklar ve çocuklar için yumuşatıcıların kullanılması önerilmez.
Hayvansal Yağ, çamaşırda sadece istenmeyen yan etkilerin yanısıra, çamaşır makinesinde de istenmeyen yan etkiler bırakır. Yumuşak yağlı bir film, çamaşır makinasının yıkama davuluna ve çamaşır makinesinin duvarlarına yapışacaktır. Bu, bakteri ve mantarlar için özellikle uygun bir ortamdır. Daha sonra düzenli olarak yıkadığınız yıkama tamburunu ıslak tutarsanız, bu nem istenmeyen kokulara neden olabilir.
Çamaşır Yumuşatıcı: Kullanımı Şüpheli
Ürünlere sıklıkla aşağıdaki uyarılar da eşlik eder: Kişi yumuşatıcıyı yutmamalı, gözlerine kaçırmamalı ve çocuklardan uzak tutmalıdır. İnce baskıda çok sayıda kimyasal bulunmaktadır. Südwestrundfunk (SWR), Federal Çevre Ajansı’nın bileşenlerini yakından incelemektedir. Sorumlu Toksikolog Marike Kolossa ürünleri kritik ve şüpheci bir gözle bakmaktadır. İçerdiği koku ve koruyucu maddeler, alerjileri tetikleyebilir. “Yumuşacık” denilen bir ürün dahi doğurganlığı etkileyebilecek bir madde içermektedir. Bütilfenil Metilpropional Terimi, hayvan deneylerinde üremeyi önleyen ya da tehlikeye sokan toksik olarak kanıtlanmış Lilial kokusuna dayanmaktadır. Südwestrundfunk (SWR)’un talebi üzerine, tedarikçi bunu ifade etmektedir. Ürünler üzerinde tekrar çalışılacaktır.
Uzmanlar da aynı fikirde: Yumuşatıcılar faydaları sorgulanabilir ürünler. Çevreyi kirletiyorlar ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle tavsiye: Yumuşatıcıyı kendinizden uzak tutun.
2019
Çamaşırlarınızı yıkarken kendi yaptığınız yumuşatıcıyı kullanabilirsiniz. İşte ev yapımı yumuşatıcı tarifi!
İşte ev yapımı yumuşatıcı tarifi:
Malzemeler:
2 bardak su
1 bardak beyaz sirke
Yarım bardak karbonat
Koku tercihinize göre 6 damla kokulu yağ
Yapılışı:
-İlk önce suyun içine sirkeyi dökelim ve karıştıralım.
-Bu karışımın içine karbonatı dikkatli bir şekilde koyalım.
-Tüm malzemeleri tamamen özdeşleşinceye kadar karıştıralım.
-Bu aşamada içine kokusunu sevdiğiniz bir yağ damlatabilirsiniz.
-Bu işlemlerin ardından yumuşatıcınız hazır olacaktır.