Malzemeler
- 2 adet dana biftek
- 1 su bardağı kırmızı şarap (tercihen Cabernet Sauvignon veya Merlot)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 küçük soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 su bardağı et suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber
- 100 gr mantar (ince dilimlenmiş)
- 1 yemek kaşığı un
Yapılışı
- Biftekleri Hazırla: Biftekleri zeytinyağı, tuz ve karabiberle ov. Büyük bir tavayı yüksek ateşte ısıt ve biftekleri her iki tarafı da güzelce kahverengileşene kadar mühürle (her bir yüz yaklaşık 2-3 dakika). Daha sonra biftekleri tavadan al ve bir kenara dinlenmeye bırak.
- Sosun Hazırlanması: Aynı tavada tereyağını erit. Soğanları ekleyip 2-3 dakika kadar kavur. Ardından sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavur.
- Şarap ve Et Suyu: Soğan ve sarımsak iyice yumuşadıktan sonra kırmızı şarabı tavaya dök. Tavadaki kahverengi parçaları tahta kaşıkla kazıyarak karıştır. Şarap hafifçe buharlaşıp yarıya inene kadar (yaklaşık 5 dakika) pişir. Ardından et suyunu ekle.
- Salça ve Kekik: Domates salçasını ve kekiği ekleyip karıştır. Sosun hafifçe koyulaşmasına izin ver. Eğer sosu daha da koyu kıvamda istersen, 1 yemek kaşığı unu biraz suyla karıştırıp sosa ekleyebilirsin.
- Mantarları Ekle: Mantarları ekleyip 5 dakika daha pişir, böylece mantarlar yumuşar ve sos lezzetini alır.
- Biftekleri Tekrar Tava: Son olarak biftekleri tavaya geri koy ve sosla birlikte 5-6 dakika daha pişir. Biftekler sosla iyice kaplanacak ve içi hala sulu kalacak şekilde pişmeli.
- Servis: Biftekleri tabaklara al, üzerine bolca şarap sosundan gezdir. Yanında patates püresi veya sotelenmiş sebzelerle servis yapabilirsin.