Siğil Türleri

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Gümüş Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
1,993
Tepki puanı
212
Puanları
63
Yaş
31
Konum
Lüksemburg
Cinsiyet
Kadın

Siğil Türleri Nelerdir?

HPV virüsünün neden olduğu siğillerin kendi içinde birkaç farklı türü bulunur.

Bazı siğil tipleri şunlardır;

Basit siğiller (Verruka plantaris)

HPV-1, 2, 4, 27 ve 57 plantar siğillere neden olur. Bu siğiller genellikle ayaklarda basınç noktalarında görülür. Sıklıkla tek ayakta çok sayıda lezyon halinde bulunur. Bazen kümelenirler ve bitişik lezyonlar birleşerek tek lezyon gibi görülebilirler.

Düz siğiller (Verruka plana)

Düz siğiller (HPV-3, 10, 28 ve 41), hafif hiperkeratoz (deri kalınlaşması) bulunan, üzeri düz, deri renginde veya hafif hiperpigmente ( koyu renkli) lezyonlardır. Genelde çocuklar ve genç erişkinlerde görülür. Tipik olarak üzeri düz, soluk (koyu tenli kişilerde hiperpigmente) deri üzerinde, hafifçe kızarık veya kahverengi, 2-4 mm boyutlarında kabarıklıklar bulunur. Genellikle çok sayıdadır ve yüz, boyun, el üstleri, bilekler, dirsekler ve dizlerde kümelenirler. En sık yerleştiği yerler el üstleri, alın, yanaklar, burun ve özellikle ağız çevresidir.

Filiform siğiller (Verruka filiformis)

Filiform siğiller saplı lezyonlarla seyredeler. Daha çok erkeklerde, yüzde ve boyunda görülürler. Yüzde özellikle dudaklar, göz kapakları ve burun kanatlarında düzensiz olarak yerleşirler. Çocuklarda sıklıkla ağız çevresi ve dudaklarda görülürler ve sıklıkla enfeksiyonun kaynağı olduğu farz edilen ellerdeki siğillere eşlik ederler.

Anogenital siğiller (Verruka anogenitalis, Kondiloma aküminata)

Otuzdan fazla HPV tipi genital siğillerle ilişkilidir. Hastalar sıklıkla çok sayıda HPV tipi ile enfekte olur. Kondiloma aküminata, en sık düşük onkojenik riskli olan HPV-6 ve 11 ile daha az sıklıkla da HPV-2, 4, 16, 18 ve 30 ile oluşur. Lezyonlar değişik klinik görünümde olabilir. En yaygın görülen küçük düzgün yüzeyli kahverengimsi kabarıklıklar şeklindedir ve genellikle çok sayıdadır. Bunun yanında karnabahar gibi büyümüş pembe kahverengi kanamalı lezyonlar şeklinde de görülebilir. Bunlar dev boyutlara ulaşabilir. Bazen beyaz renkli küçük saplı çıkıntılar şeklinde de oluşabilir.
 
Üst Alt