Sebzeleri Kızartmak Yerine Ne Yapılır?

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
24,879
Çözümler
1
Tepki puanı
3,285
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
1- Sotelemek veya kavurmak
Sote, çünkü hızlı, kolay ve yemeklere birçok farklı lezzet kazandıran bir pişirme yöntemi. Hızlı bir pişirme tekniği olduğu için aslında sebzeleri pek fazla "öldürmeden" besin değerlerini korumalarını sağlar. Sotelemek, sebzeleri biraz yağ, et suyu veya su ile baharatlar gibi aromalar ekleyerek yüksek ısıda pişirmeyi tanımlar. "Sote" ve "kavurma" terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, aslında bunlar aynı şey değildir. Kavurma işlemi çok daha yüksek bir ısıda ve çok daha hızlı gerçekleşir. Yiyecekler ayrıca yanmaması için sürekli karıştırılmalıdır. Bu yöntemlerle neredeyse her türlü sebzeyi pişirebilirsiniz. Elinizde bulunan sebzeleri sadece doğrayın ve tavaya alın; biberler, mantarlar, kabaklar… İstediğiniz sebzelere et ve tavuk gibi bir protein kaynağı ekleyerek oldukça dengeli tabaklar yaratabilirsiniz.

2- Buğulama
Buharda pişirme yönteminin genellikle özel bir ekipman gerektirdiği düşünülür daha yavan bir tada sahip yemeklerle ilişkilendirilir ancak bu durum pek de doğru değil. Aslında buğulama olarak bildiğimiz tavada pişirme yöntemi de özel buharda pişirme araçlarına benzer bir etki yaratabilir. Daha yumuşak, parlak, lezzetli bir şekilde pişen sebzeler besin değerlerini birçok pişirme yöntemine göre daha az kaybeder. Buharda pişirme veya buğulama yöntemi, brokoli gibi hassas sebzeler için ideal bir pişirme yöntemi olurken havuç gibi sote edilmeden önce yumuşatılması gereken sebzeler için de harikalar yaratabilir. Patates gibi sebzelere haşlama ve kızartma arasında bir lezzet kazandırırken hamsi gibi balıklar için de tarifler mevcuttur.

3- Izgara
Izgara yapmak kolaydır ve sonunda zengin, derin, dumanlı bir tada sahip yiyecekler elde edersiniz. Sebzeler karamelize olur, böylece tatlı ve gevrek bir tada erişirler. Izgara yapmadan önce sosla marine etmek, kızartma ile arasındaki lezzet farkının kapanmasına yardımcı olur. Açık bir alana sahip olmasanız dahi artık ocak üstü ekipmanlar veya ızgara özellikli tost makineleriyle siz de kendi yağında kavrulan tavuklar elde edebilirsiniz.

4- Fırınlamak
Fırın yemekleri hazırlaması belki de en zahmetsiz yemekleri oluşturur. Doğrayın, karıştırın, soslayın ve fırına! yemek pişirmenin en kolay yollarından biridir. Doğru şekilde sosladığını sebzeler fırında önce tüm lezzetlerini tepsiye yayar, daha sonra bu birleşmiş lezzeti tekrar kendi içinde toplar. Soğan, sarımsak, domates, brokoli, patates ve kabak gibi herhangi bir sebzeyi fırında oldukça düşük kalori ve yüksek lezzeti bir şekilde pişirmek mümkün.

5- Güveç
Tek bir pişirme yöntemiyle sınırlı kalmak zorunda olduğunuzu kim söyledi? Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan güveç, sizin için tek bir yemek anlamına gelmek zorunda değil. Benzer pişirme yöntemleriyle birçok farklı tarif yapmanız mümkün. Fırınlanmış çorbalardan her türlü et ve sebze yemeğine kadar bu yöntem, besinlerde olduğunu bilmediğiniz tatlara ulaşmanızı sağlayabilir!
 

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Altın Üye
Katılım
7 Nis 2024
Mesajlar
2,578
Tepki puanı
254
Puanları
83
Yaş
31
Konum
Lüksemburg
Cinsiyet
Kadın
Patlıcan kızartınca içi yağ doluyor. Fırında ızgara yapmak doğru
 

Raison Detre

- . -
Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,823
Tepki puanı
1,355
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
Patlıcan kızartınca içi yağ doluyor. Fırında ızgara yapmak doğru

Eğer bir malzeme yağı çekiyorsa yağ yeterince kızgın hale gelmediğinden olur. Bazı sebzelerde yüksek ısılara ulaşmak gerekir, patlıcan, patates, mantar gibi.
 

Alice

Altın Üye
Katılım
16 Eyl 2023
Mesajlar
3,717
Tepki puanı
747
Puanları
113
Yaş
31
Konum
SeuL
Cinsiyet
Kadın
Çiğ yiyin sorun çözülsün
 

Melike_

Uzaklaştırıldı
Katılım
9 Ağu 2024
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Puanları
3
Yaş
27
Konum
Izmir
Cinsiyet
Kadın
Yakın zamanda kendime bir fritöz aldım ve bu, yemek pişirme şeklimi gerçekten değiştirdi.
Bu bir şey!!! :jrıdlsl:
Sebzeleri minimum miktarda yağla pişiriyorum, dışı çıtır, içi yumuşak oluyor, sanki kızartılmış gibi ama ekstra kalori ve yağ olmadan.
Çok memnunum.
İşte hava fritözleri hakkında ilginç bir makale, okumanızı tavsiye ederim.
 
  • Haha
Tepkiler: CaT

Rayiha

Gümüş Üye
Katılım
9 Ağu 2024
Mesajlar
1,152
Tepki puanı
230
Puanları
63
Konum
Türkiye
Cinsiyet
Kadın
Yakın zamanda kendime bir fritöz aldım ve bu, yemek pişirme şeklimi gerçekten değiştirdi.
Bu bir şey!!! :jrıdlsl:
Sebzeleri minimum miktarda yağla pişiriyorum, dışı çıtır, içi yumuşak oluyor, sanki kızartılmış gibi ama ekstra kalori ve yağ olmadan.
Çok memnunum.
İşte hava fritözleri hakkında ilginç bir makale, okumanızı tavsiye ederim.
Melike,senin yapay zeka olduğunu düşünüyorum..

-niye düşündüm bulunca açıklayacağım
 

_bigguy_

Gümüş Üye
Katılım
19 Eki 2023
Mesajlar
1,912
Tepki puanı
364
Puanları
83
Yaş
37
Konum
Osmaniye
Cinsiyet
Erkek
Zeytin yağı ile kızartın daha sağlıklı olur
 

Alice

Altın Üye
Katılım
16 Eyl 2023
Mesajlar
3,717
Tepki puanı
747
Puanları
113
Yaş
31
Konum
SeuL
Cinsiyet
Kadın
Yakın zamanda kendime bir fritöz aldım ve bu, yemek pişirme şeklimi gerçekten değiştirdi.
Bu bir şey!!! :jrıdlsl:
Sebzeleri minimum miktarda yağla pişiriyorum, dışı çıtır, içi yumuşak oluyor, sanki kızartılmış gibi ama ekstra kalori ve yağ olmadan.
Çok memnunum.
İşte hava fritözleri hakkında ilginç bir makale, okumanızı tavsiye ederim.
Melikeye ne oldu :/
 
Üst Alt