Organik Sirke Özellikleri

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,926
Çözümler
4
Tepki puanı
13,131
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Organik sirke, asit oranı yüksek olan meyvelerin mayalanma gibi işlemlerden geçmesi sonucunda elde edilen gıda maddesidir. Kullanılan malzeme tercih edilirken asit oranının yanı sıra şeker oranının da yüksek olmasına dikkat edilmektedir. Binlerce faydası olan organik metotlar kullanılarak üretilen sirkenin organik olması da önemli bir kriterdir. Her aşamasında doğallığını koruması sirkenin etkilerini ve faydalarını artırmaktadır.

Organik Sirkenin Özellikleri

Organik olduğu belirtilen sirkenin görüntüsü bulanık olmaktadır. Bu durum sonucunda sirkenin organik olup olmadığı gözle görülebilmekte ve ayırt edilebilmektedir. Bulanık görüntünün sebebi ise; enzim ve faydalı bakterileri içeren karışım sayesinde ortaya çıkmaktadır. Görüntüde bulanıklığı sağlayan bu karışımlara sirke anası denilmektedir. İçeriğinde enzimleri ve bakterileri barındıran sirke anası; sirkenin hammaddesi görevini görmektedir.

Bulanıklığın yanı sıra organik sirke yapım aşamasında kullanılan meyvelere göre de görüntüde farklılıklar meydana gelmektedir. Örneğin; çok tercih edilen ve kullanılan elma sirkesi, berrak ve açık bir görüntüye sahiptir. Elma sirkesi yoğun olarak temizlikte kullanılmaktadır. Görüntüsünün berrak ve açık olması da etkili bir temizlik yapacağını göstermektedir. Hijyen amaçlı kullanıldığında rahat bir kullanım elde edilmektedir.


Screenshot_20230622_161607_com.opera.browser_edit_41561587704073.jpg

Organik Sirke Kullanım Alanları Nelerdir?

Tarihin eski dönemlerinden beri sirke pek çok farklı amaç nedeniyle kullanılmaktadır. Çoğunlukla yiyecek ve içeceklerin içeriğinde yer aldığı bilinmektedir. Daha çok besin maddesi olarak adlandırılsa da temizlik, gıdaların korunması gibi farklı nedenlerle de sirke tercih edilmektedir.

Antiseptik ve dezenfektan olarak sirke kullanımı yaygın bir hale gelmiştir. Gıda koruyuculuğu bulunan sirke, açık olarak alınan meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanılmaktadır. Sirkeli suda bekletilen ürünler, tarım ilaçlarından ve bakterilerden bu işlem ile arındırılmaktadır. Uzmanlar tarafından meyve ve sebzelerin, sirkeli suda bir süre bekletilmesinin ardından tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Organik sirke, salata yapımında soslarda tercih edilmektedir. Ayrıca bazı yemeklerde ve et ürünlerinin pişirilme aşamasında da lezzet vermesi nedeniyle kullanıma uygundur.

Antiseptik ve dezenfektan olarak etkili bir ürün olması nedeniyle temizlik aşamasında kullanılmaktadır. Temizlik suyuna belirli oranda karıştırılan sirke, pek çok temizlik ürünü kadar etkili bir temizleyici olmaktadır.

Asma yaprağı, turşu ve salamura yapılan besinlerin olgunlaşmasını sağlamak nedeniyle suyuna sirke eklenmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin bekleme sürecinde korunmasını da sağlamaktadır.

Pek çok faydasının yanında ciltte oluşan sorun ve rahatsızlıklar için de sirke kullanılmaktadır. Durulama suyuna bir miktar sirke damlatılarak saç derisine uygulanmaktadır. Saçların daha parlak ve sağlıklı bir görüntü elde etmesine neden olmaktadır. Herhangi bir alerji ve rahatsızlığın olmamasına dikkat edilmelidir.

Kilo sorunu olan kişiler tarafından tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Yağ yakıcı özelliği olması nedeniyle diyet yapan kişilerin kilo vermesini desteklemektedir. Aşırı tüketimden kaçınılarak tüketilmelidir.

Organik Sirke Besin Değerleri

Organik sirke, pek çok vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir. İçerdiği bu vitamin ve mineraller nedeniyle binlerce faydası bulunmaktadır. 30 gram sirkenin yaklaşık olarak kalori karşılığı 7 kaloridir. Sirke; protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, biotin, sodyum, potasyum ve fosfor yönünden zengin bir besindir. Ayrıca B12 vitamini bakımından da yüksek değerlere sahip bir besin olma özelliği taşımaktadır.

Organik Sirke Saklanma Koşulları

Mayalanma ile elde edilmekte olan organik sirke, cam veya plastik kaplar içerisinde ağzı kapalı olacak şekilde saklanmalıdır. Raf ömrü uzun olan sirke, karanlık ve soğuk bir alanda uzun süre lezzetini kaybetmeden saklanabilmektedir. Güneş ışığından uzakta, serin ve kuru yerde saklanması tavsiye edilmektedir. Saklanma koşullarına uyulmadığı takdirde sirkede ekşimektedir. Temizlikte kullanılan sirkelerde bu durum önem taşımamaktadır. Ancak yemeklerle beraber tüketileceği zaman saklanma koşullarına uygun bir şekilde muhafaza edilmelidir.
 

Lotus

Özel Üye
Platin Üye
Katılım
16 Nis 2023
Mesajlar
7,086
Tepki puanı
1,969
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Dedem her yıl bir meyvenin sirkesini yapar. Bu yıl armut sirkesi yapmış. Şahane. Tavsiye ederim 🙃
 
Üst Alt