Mikroagresyon Kurbanı mısınız?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
MİKROAGRESYON KURBANI MISINIZ?

Screenshot_20250117_092528_com.android.chrome_edit_141934910473652.jpg- Bir kadına göre çok iyi araba kullanıyorsun

- Türkiye'de büyümüş birine göre Ingilizcen çok iyi

- Kilolusun ama yüzün güzel

- Bir mühendis için kendini çok iyi ifade ediyorsun

- Sözelci birine göre matematiğin baya iyi

- Hiç Doğululara benzemiyorsun

- Saçını kendin mi kestin?

Bu cümleler size tanıdık geliyor mu?

Hepsi bir Mikroagresyon örneği. Bize kimliğimizle ilgili kötü hissettiriyorlar. Üstelik basit bir soru ya da iltifatmış gibi geldiği için savunmasız yakalanıyoruz. Espri yapıldı ama iki taraf gülmediyse, işittiğiniz iltifat mı hakaret mi diye tereddüde düştüyseniz, bu sessiz saldırganlık sizi hedef almış demektir.

En sinir olunan tarafı ise "şaka yaptım sen de her şeye alınıyorsun, çabuk parlıyorsun" cevabını işitmek. Bu iletişim tarzı hayat biçimi olmuş insanlardan uzak durmalı. Uzak duramadıklarımıza formülüm "sana beğendirdik ya gerisi mühim değil" gibi ortadan, sarkastik bir cevap vermek. Yine de evlerden irak, sadece Ingiliz komedilerinde işitmeyi tercih ederim.

* Mikroagresyon terimi ilk olarak Amerikalı psikiyatrist Chester M. Pierce tarafından 1970'lerde ortaya atılmış. Pierce, bu kavramı "çoğu zaman bilinçsizce gerçekleşen, küçük, gündelik sözel, davranışsal veya çevresel hakaretler" olarak tanımlıyor. Bu hakaretler çoğu zaman kasıtsızdır, bilinçaltımızı yansıtır ancak hedef aldıkları birey ya da grup üzerinde derin etkiler bırakabilir.

Nepenthe

Altın Üye
Birisi bir kaç ay önce bu cümlelere benzer bir şey söylemişti bana. Ben de iyi mi yoksa kötü bir şey mi diye düşünmüştüm.

Üst Alt