Memede veya koltuk altında ele gelen kitle (sertlik, şişlik).
• Meme başında akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli).
• Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu.
• Meme başı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma).
• Meme cildinde yara veya kızarıklık.
• Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü).
• Memede büyüme, şekil bozukluğu, asimetri ya da kızarıklık renk değişiklikleri, şeklinde sıraladı.
HANGİ HASTALARA AMELİYAT ÖNERİLİR?
Meme kanserinde öncelikle hastanın meme koruyucu cerrahiye uygunluğunun araştırıldığını, buna uygun olmayan durumlarda memenin tamamen çıkarıldığını (mastektomi) belirten Güreş, meme kanserinde cerrahi yaklaşım hakkında merak edilen soruları şöyle yanıtladı:
Meme koruyucu cerrahi kimlere uygulanır, kimlere uygulanmaz?
Meme koruyucu cerrahinin amacı mastektomiye eşdeğer bir hayatta kalma süresi sağlayabilmektir. Kozmetik olarak iyi sonuç elde edebilmek ve tedavi edilen memede nüks oranını azaltmaktır. Tek kesiyle çıkarılamayacak olan ve çok merkezli tümörü bulunan hastalar, mamografide küçük kireçlenme odakları olanlar, daha önce aynı bölgeye radyoterapi uygulanmış hastalar, hamileliğin ilk altı ayı içinde olanlar, inflamatuar meme kanseri olan veya yaygın cilt ve cilt lenfatiği olan hastalar dışında kalanlara meme koruyucu cerrahi uygulanabilir.
Tümör boyutu veya yaş, tek başına bu ameliyatın yapılması için engel değildir.Bu ameliyatlarda neler yapılıyor?
Meme tümöral doku ve bu dokunun etrafındaki bir miktar sağlam doku ile beraber çıkarılıyor. Koltukaltı lenf bezleri için sentinel (bekçi) lenf nodu biyopsisi standart bir uygulamadır. Bu uygulamada meme tümörünün ilk olarak yayılım gösterdiği lenf nodu bulunuyor. Eğer tümör saptanmaz ise koltuk altındaki diğer lenf nodlarının çıkarılması gerekmiyor. Ameliyat sonrası dönemde radyoterapi veriliyor.
Büyük memesi olanlara protez öncelikli olmalı mı?
Memenin yeniden yapılması için kişinin kendi dokusundan veya protezlerden yararlanabiliyoruz. Çok büyük memesi olan kişilerde vücut dengesi etkilenebiliyor. Bu nedenle kişinin sağlam memesine küçültme yapılıyor. Kanser nedeniyle çıkarılan meme yerine protez veya otolog (kendi dokusu) kullanılarak meme yapılabiliyor.
Kendi dokusundan meme yapmak mı, protez mi?
Her iki tekniğin de birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Protez ile yeniden yapılandırma hızlı ve diğerine göre daha basit bir tekniktir. Ancak kişinin kendi dokusundan yapılan meme, kozmetik olarak daha iyi sonuç veriyor. Her iki teknik de memenin alınması ameliyatı ile beraber veya daha geç dönemde uygulanabiliyor. Erken evre ve radyoterapi gerektirmeyen tümörlerde erken rekonstrüksiyon psikososyal olarak ve tek seansın yeterliliği açısından daha avantajlı oluyor.
Protez, emzirmeye veya yeni bir kitlenin teşhisine engel mi?
Meme koruyucu tedavi sonrası çıkarılan dokunun yeri vücut tarafından doldurulduğundan memenin yeniden yapılması işlemleri memenin tamamen çıkarılmasını takiben uygulanıyor. Kişi diğer memesi ile tedavisi bittikten sonra emzirebiliyor. Yeniden yapılandırılan memelerin altında özellikle göğüs duvarında kanserin nüksetmesi olasılığına karşın dikkatli olunması gerekiyor. MR bu konuda bize yardımcı oluyor.
Yeni ameliyat teknikleri var mı?
Yukarıda bahsedilen teknikler meme kanserindeki güncel cerrahi tedavilerdir. Amaç kişiye minimal olarak hasar vermek, doğal görüntüsüyle mümkün olduğunca az oynamak veya çıkarılanı doğala yakın bir şekilde yerine koymaktır