Saç dökülmesi, günümüzde erkekler arasında oldukça yaygın görülüyor. Bunun ardında temel olarak, hormon bozuklukları yatıyor. Saç dökülmesi kadınlarda da yaşanıyor. Ancak bunu erkeklerle kıyasladığımızda, kadınların kel kalma riski hiç denecek kadar az bir ihtimal. Saç dökülmesi, kimi erkekte normal bir etki yaparken, kimisinde ciddi sorunlara yol açıyor. Ancak, normalin üstünde bir saç dökülmesi durumuyla karşı karşıyaysanız, hemen umutsuzluğa kapılmayın. Çünkü günümüz imkanları, hemen hemen her türlü saç dökülmesi sorununa bir çözüm sunuyor.
Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri var
Saç dökülmesinin çeşitli sebepleri vardır. Ancak bunları genel olarak iki grupta toplamak mümkün. Birincisi, dış çevreyle, ikincisiyse insanın yapısıyla ilgili. Örneğin, kalıtsal faktörler, hormon düzeninde bozukluk, sağlıksız beslenme nedeniyle vücutta ihtiyacı olan maddelerin eksikliği ya da fazlalığı iç etkenler arasında sıralanabilir. Mevsimsel şartlar, hava kirliliği, uygunsuz saç bakımı, stres gibi faktörler, dış şartlar grubuna dahil edilebilir.
Saç nakli ameliyat gerektiriyor
Saç dökülmesinden kaynaklanan hafif kelliklerde, cerrahi metodlarla saç nakli yapılabiliyor. Bu işlemde, iki kulak arasında, ense bölgedeki çemberden saçlar alınıyor ve saçın olmadığı bölgelere mikrocerrahi uygulamayla dağıtılarak ekiliyor. Bu uygulama, hafif ya da tamamen kellik durumlarında uygulanabiliyor. Fakat ekilebilen saç miktarı kısıtlı olduğundan, eğer kellik fazlaysa, birden fazla ameliyat gerekebiliyor. Burada amaç, saçlara herhangi bir sunilik olmadan, gür bir görüntü kazandırmak.
Ameliyattan sonra ilk bir ay içinde, ekilen saçlar dökülür. Ancak ortalama 3 ay gibi bir süre sonra saç köklerinden yeni ve kalıcı saçlar çıkmaya başlar. Bu saçlar da ömür boyu kalır. Ekilen saçların bakımı veya kesimi, normal saçlardan farklı değildir.
Saç kökleri kanallara yerleştirilir
Saç nakli yaptırmak isteyen kişilere, önce uzman kişisel bilgilerden oluşan çeşitli sorular yöneltir. Önceden geçirilen hastalıklar, yaşam koşulları, aile hikayesi gibi konular incelenir. Saç derisi muayene edildikten sonra ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Ameliyat lokal anestezi altında uygulanır. Ameliyat esnasında, ense bölgesinden bir şerit halinde, üzerinde çok sayıda saç kökü bulunan ince bir kesit alınır. İşlem kolay uygulanır ve acı vermez. Ardından saç kökleri mikrocerrahi yöntemiyle gruplanır. Şeridin alındığı yer sonra cerrahi yöntemle kapatılır. Saçların ekileceği yere, köklerin yerleştirilmesi için kanallar hazırlanır ve saçlar yerleştirilir. Ortalama 3 ay içinde burada kalıcı saç kılları çıkmaya başlar. Bunlar da, normal saçlar gibi ayda ortalama 1 santim uzar. Bütün bu amileyat işlemi, saçların fazlalığına bağlı olarak ortalama 3.5 saat sürebilir. Bazen aynı işlemın birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
Saç naklinde yaş sınırlaması yok
Saç nakli her yaşta uygulanabilir. Ancak ameliyat yoluyla uygulanan saç nakli, şeker hastalığı, diyaliz gerektiren böbrek rahatsızlığı, karaciğer ya da ağır kalp hastalığı olan kişilere uygulanamaz. Bunların dışında herhangi bir kısıtlama yoktur.
Protez saçlar kansız yöntemle uygulanır
Protez, ameliyat uygulaması gerektirmez. Bu nedenle protez uygulaması daha çok kanlı yönletemlere başvurmak istemeyen insanlar tarafından tercih edilir.
Saç protezi yaptırdıktan sonra kişi herhangi bir hareket kısıtlamasıyla karşılaşmaz. Yani, banyo yapabilir, tarayabilir ya da denize girebilir. Protezi bir tek seansla istenilen gürlükte saçlara sahip olmak mümkün. Protez saçları diğer saçlardan ayırt etmek mümkün değildir.
Protezler yurtdışında hazırlanır
Protez uygulamasına başlamadan önce, uygulamanın yapılacağı bölge incelenir. Tabii saçların dökülme riskinin devam ettiği bölgeler de gözden geçirilir. Ardından başın kalıbı ve saçtan numuneler alınır. Bunlar, yurtdışına protezin hazırlanacağı merkeze gönderilir. Burada, suni, hava ve suyu geçiren, gözenekleri olan ikinci bir deri hazırlanır. Saç bankalarından temin edilen numune saçlar, hazırlanan bu deriye saçların çıkış yönüne göre tek tek ekilir.
Sorunlu bölgeyi tamamen kamufle edecek özelliklere sahip olan bu protez, özel odalarda ve ortalama 2 saat süren işlemle uygulanır. Protezin yerleştirilmesi özel bir yapışkanla veya mikro tüplerle deriye yerleştirilir. Ardından kişinin istediği modele göre saç kesimi yapılır ve saçlar şekillendirilir. Protezin altındaki saçlar, hava ve suyu geçirdiği için canlılığını kaybetmez.
Düzenli saç bakımı ihmal edilmemeli
Protezin yerleştirildiği bölgedeki saçlar düzenli olarak kesilmezse, bir potluk görüntüsü oluşabilir. Bu nedenle, saçın uzama süresine göre kuaför bakımı yapılması gerekir. Bu bakım protezin uygulandığı merkezde yapılmalı. Çünkü protezin çıkarılıp, tekrar yerleştirilmesi gerekir. Ardından protez saçlara saç bakımı uygulanır. Normal saça yapılan tüm bakım ve uygulamalar protez saça da gerçekleştirilebilir. Ancak tercih edilen malzemelerin iyi olması gerekir.