Hayvanların Patilerinde Neden Bu Yumuşak Yastıkçıklar Var?

Cherry

Elmas Üye
Sevimli dostlarımızın patilerine dokununca elimize yumuşak yastıkçıklar geliyor. Dokunması son derece keyifli olan bu tatlı patilerde neden böyle yumuşak dokular bulunuyor olabilir?

Kedigiller, köpekgiller ve birçok kara memelisinde bulunan bu pati yastıkçıkları, aslında çok önemli işlevlere sahip.

Öyle ki hayvanların hayatî fonksiyonlarını, bu yumuşak dokuya borçlu olduklarını söyleyebiliriz.

Patilerdeki bu yumuşak doku, darbelere karşı koruyucu bir kalkan görevi üstleniyor.​

pati

Yastıkçıklar, hayvanların yürüme ve koşma sırasında oluşabilecek darbeleri emerek kemik, tendon ve bağları korumaya yardımcı oluyor. Kalın ve esnek yapıları sayesinde de birçok farklı zeminde hareket ederken oluşabilecek yaralanmalara karşı bir bariyer görevi görüyor.

Ayrıca bu yastıkçıklar, hayvanların patilerinde termal izolasyon görevi görerek sıcak ve soğuk yüzeylerden korunmalarını da sağlıyor.

Tutuş ve denge sağlamalarına yardım ediyor.​

kedi patisi

Yürümeyi, koşmayı ve bir şeyler tutmayı patileriyle sağladıkları için bu yastıkçıklar, yüzeyle temas hâlinde sürtünmeyi artırarak ayaklarının kaymalarını engelliyor. Böylece hayvanlar hem dengede kalabiliyor, hem de avlanma sırasında sessizliklerini koruyabiliyorlar.

Isı düzenleme için de bu yastıkçıklar devreye giriyor.​

Kedi ve köpeklerdeki gibi bazı canlıların patilerinde ter bezleri bulunur. Bu bezler, terleme yoluyla vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olurken hayvanların da serin kalmalarını sağlıyor.

Ayrıca patilerindeki bu yumuşak doku, yoğun bir duyusal algı oluşturuyor. Yüksek sinir uçları içeren bu dokular, hayvanların zemin değişimini, sıcak ve soğuk algısını, titreşimleri fark etmelerini sağlıyor. Bu durum ise çevreleriyle daha uyumlu bir hâlde yaşamaları demek.

Özellikle kedilerin patilerindeki yastıkçıklar, koku bezleri barındırıyor.​

giphy.gif

Hayvanların, kendi bölgelerini işaretlediklerini mutlaka duymuşsunuzdur. İşte tam da bu amaca hizmet eden bu yumuşak doku, hayvanların kendi bölgelerini işaretleyerek diğer hayvanlarla iletişim kurmalarına yardımcı oluyor. “Burada ben varım!” demenin bir yolu gibi de düşünebiliriz.

Gördüğümüz gibi patilerdeki bu sevimli ve yumuşak dokular, aslında öylesine bir deriden ziyade birçok günlük aktivitelerinde sevimli dostlarımıza yardımcı oluyor.

YediğiAyazıUnutanKurt

Kahrolsun Bazı Şeyler
Bronz Üye
Ayakkabısız nasıl bişey batmıyır ayaklarına hala buna şaşkınım

KahKaha

Gümüş Üye
Kadın
Elleri ve ayakları hep üşüyen insanlarda da olsa keşke 😁

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Şu pembe renk patiye bayılıyorum 🥰

Lavinia

Platin Üye
Çok minnoş değil mi dokusu ya 😍

Cherry

Elmas Üye
Kdilerin patilerinde ki o yastik ve tirnak arasinda bir bosluk oluyor: ) parmagimi oraya gömmeye bayiliorum : )

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Dünyanın en güzel pembesi değil mi sanki ya :)
Gideyimde bi öpeyim canım çekti 😌
Evet üst komşumunki yarısı siyah yarısı pembe, bıngıl bıngıl sıkmaya doyamam ama bazen fazla sıkıştırıyorum kedi son nefesini verecek gibi hıığk diye ses çıkartınca duruyorum... 🚬

The

Bronz Üye
Evet üst komşumunki yarısı siyah yarısı pembe, bıngıl bıngıl sıkmaya doyamam ama bazen fazla sıkıştırıyorum kedi son nefesini verecek gibi hıığk diye ses çıkartınca duruyorum... 🚬

Bizde her renk mevcut ama yarısı siyah yarısı pembeye hiç denk gelmedim.
severek öldürdüğümüz doğrudur 😌

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Bizde her renk mevcut ama yarısı siyah yarısı pembeye hiç denk gelmedim.
severek öldürdüğümüz doğrudur 😌
Şüşqo gelirse çekmeye çalışırım. Çok bıngıl

IMG_20250411_223943.jpg

uchiha

Haybeden..
Platin Üye
öperken aklımızı kaybedelim diye

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Göbek oturunca kaç kat görünüyor?
Sarmanımda kendi rekorumuz kırdık. 3.katı çıktık.
Oturmuyor yatıyor hep ama bastırırsan elin kayboluyor bıngıllar içinde.. puf puf

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Bıngıllarıda görmek isteriz 😅
Foto çektirmiyor yaa o kiloya rağmen çok hareketli :d bir de tırmanırken bütün kediler hooop diye hoplar beyefendimiz önce ulaşabildiğim noktaya patileri sabitliyor sonra bedenini yukarı çekiyor barfiks çeker gibi :d ağırlıktan zıplayamıyor fmfk

• Haha
Tepkiler: The

The

Bronz Üye
Foto çektirmiyor yaa o kiloya rağmen çok hareketli :d bir de tırmanırken bütün kediler hooop diye hoplar beyefendimiz önce ulaşabildiğim noktaya patileri sabitliyor sonra bedenini yukarı çekiyor barfiks çeker gibi :d ağırlıktan zıplayamıyor fmfk

E ağır basıyor göbek 😅
Kaç kiloda biliyormusun?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
E ağır basıyor göbek 😅
Kaç kiloda biliyormusun?
Bilmiyorum evden kaçmış yine hem korkak hem kıfff yapmayı öğrenmiş kedilerle kavga etmeye çalışıyor meşgul şimdi :d

• Sırıt
Tepkiler: The

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
IMG_20250425_204426.jpg

Bu eşek sıpası da ortak kedi :d @The herkesin evini ele geçirdi kız sanıyorduk topları yok diye daha geçen pipisini gösterdi ablalara

Üst Alt