Empat mısın?

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Empati kuran kişi karşısındakini anlamaya çalışırken empat kişi karşısındaki fazlasıyla anlamış ve o duyguyu birlikte hatta bazen belki de o kişiden fazla yaşamış olabilir. Çevresindeki kişilerin duygularını anlayabilen ,hatta onun duygusunu kendi içinde yaşayabilen kişilerdir. Söylenmemiş sözleri anlayan, sessizliğin altındaki anlamı yorumlayan,hem kendinin hem de çevresindeki kişilerin duygularının farkında olan kişilerdir.

Screenshot_20240619_164342_com.android.chrome_edit_49394624818502.jpg

Empat kişilerin en önemli özellikleri arasında; İyi dinleyici,enerjileri yüksek, algıları açık,duyarlı,gözlemci,hayır demekte zorlanan,çabuk sıkılan, çevresindekiler tarafından dert dinleyebilecek, tartışma ve çatışmadan kaçınan ve dünyaya farklı bakış açılarıyla kimsenin görmediği detayları gören kişiler vardır.

Özellikle, yüksek ses ve kalabalığa duyarlı,dizi, filmlerdeki dramalara yoğun tepkiler veren, bir ortamdaki ruh halini anlayabilen kişilerin empat özelliği gelişmiştir. Aslında bu kavram geniş bir konudur. Empat’ın duygusal, sezgisel, fiziksel, bitki, hayvan, toprak, rüya, gibi türleri vardır. Genel anlamda her empat türünün kendine has özellikleri var ama temelde enerjiyi başkalarından, mekanlardan ve hatta geçmişten alırlar. Fikrimce empat olabilmek özel bir yetenek ama duygularımızda denge kuramadığımız zaman kendimiz için yıpratıcı olabiliyor. Çünkü dünyada çok fazla üzücü olay yaşanıyor. Sırf bu yüzden yıllardır haberleri bile izlemiyorum. Özellikle çevremizde yaşanan ya da gördüğümüz olumsuz bir duygu ve acıda tamamen acı çekebiliyorum. Bundan sonrası için ya da bugüne kadar gördüğümüz her üzücü olay için derinden bir acı yaşadığımızı düşünürsek kendimize çok büyük kötülük yapmış oluruz.Bence asıl önemli nokta karşımızdaki kişiyi dinlemek,anlamak ve ona onu anladığımız, anlamaya çalıştığımızı hissettirebilmek.

Empat olarak bilinen insanlar sadece kendi enerji alanlarını ve duygularını değil, çevrelerindeki kişilerin enerjilerini ve duygularını anlayarak onlarla aynı ‘enerji düzeyine’ kolaylıkla geçiş yapabiliyorlar. Dış çevreyle son derece kolay uyumlanabilen empatların diğer insanları anlamak konusundaki yetenekleri ve hassasiyetleri şaşırtıcı derecede iyi olsa da, bu hassasiyet onları zorlayıcı duygulara karşı çok daha duyarlı hale getirebiliyor

Eros

Ruhumun Ruhu
Altın Üye
Aşktan empat olunur mu?

Lavinia

Altın Üye
Bunun hakkında daha uzun makaleler okumuştum ve evet , empatım maalesef yetenek mi dezavantaj mı orası tartışılır.

Bu yüzden kimseyi dinlemek istemiyor , yeni insanlar tanımaktan kaçıyor ve haberleri izlemiyorum. Herşey üzerime yük oluyor gibi

Şöyle ki x haberdeki kişilerin - yakınlarının önceki ve sonraki hayatlarını merak edip araştırıyorum onlar için üzülüyorum ve beynimde bir süre yer kaplıyor 🤦🏻‍♀️

uchiha

Haybeden..
Platin Üye
yeterince empati kurduğum bile söylenemez.

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Bana ne kardeşim elin alemin duygusundan umruma gelmez.

Börteçine

Bronz Üye
Bana ne kardeşim elin alemin duygusundan umruma gelmez.

Eru

Platin Üye
Evet bir empatım. Bir başkasının duygularını kendim yaşamış gibi hissedebiliyorum. Yetenek mi? Zannetmiyorum. Çoğu zaman da benim kullanılmama sebep oluyor zaten. Bir boka yaradığı yok.

Tuz

💫 Maybe in Another Life...
Altın Üye
Değilim, olmayacağım biraz da onlar beni düşünsün

Üst Alt