Çin Lahanası Faydaları

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
24,729
Çözümler
1
Tepki puanı
3,269
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Bok choy, yemek olarak kullanılan bir Çin lahanası çeşididir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilen Çin lahanası, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif içerir. Potansiyel olarak kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak ve güçlü kemikleri teşvik etmek de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır. Lahana, Brüksel lahanası ve brokoli ile birlikte turpgiller kategorisine giren bu sebze, Çin'de en çok tüketilen sebzelerden biridir. Asya'da popüler olan bu sebze, kış şartlarına dayanıklı oldukları için Kuzey Avrupa'da yetiştirilir.

1715226386167.png

Çin Lahanasının Faydaları Nelerdir?

Bilim adamları, potansiyel antikanser yararları açısından turpgiller sebze ailesini incelediler. Bu etkilerin, glukozinolatlar adı verilen kükürt içeren bileşiklerinden ve bunların izotiyosiyanatlar adı verilen parçalanma ürünlerinden geldiği görülmektedir. Ek olarak Çin lahanası, aynı zamanda antikanser faydaları da olabilecek selenyum minerali açısından da zengin bir kaynaktır.
Bok choy hücrelerinizi iltihaplanma ve çeşitli kronik hastalıklara yol açabilecek oksidatif hasardan koruyan bileşikler olan antioksidanlar açısından da zengindir. C vitamini Çin lahanasındaki birçok antioksidandan biridir.
Çin lahanasındaki selenyum, tiroid bezlerinin düzgün çalışması için faydalıdır. Bu bezler boynunuzun ön tabanında bulunur ve metabolizma ve büyümede kritik bir rol oynar. Bir çalışma, kan dolaşımında düşük düzeyde selenyum bulunmasının, hipotiroidizm, otoimmün tiroidit ve guatr olarak da adlandırılan genişlemiş tiroid gibi tiroid rahatsızlıklarıyla ilişkili olduğunu buldu.
Çin lahanasındaki bir dizi mineral kemik sağlığını korumak için çalışır. Bunlar arasında kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum ve K vitamini bulunur. Çinko ve demir kollajen sentezinde ve D vitamini metabolizmasında rol oynar. Kolajen, eklemlerinizde ve iskelet sisteminizde bir matris oluşturan, kemik yapısının ve gücünün korunmasına yardımcı olan bir protein türüdür.
Bok choy, kan basıncınızı doğal olarak düzenlemeye yardımcı olan potasyum, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir. Yönetilmeyen yüksek tansiyona sahip olmak, kalp hastalığı gelişimi için bir risk faktörü olabilir.
Çin lahanası aynı zamanda iyi bir folat ve B6 vitamini kaynağıdır. Araştırmalar bunların homosistein oluşumunu önleyebileceğini buldu. Bu bileşik, kan damarlarına zarar verebilir ve biriktiği takdirde kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Bok choy, özellikle C ve K vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda, yalnızca bitkisel gıdalarda bulunan kritik bir besin olan bir miktar lif de içerir

Araştırmacılar, Çin lahanasının tipik porsiyon boyutlarının muhtemelen tiroid fonksiyonunu bozmadığını belirtiyor. Çin lahanasını pişirmek mirosinaz enzimini devre dışı bırakır, bu nedenle tiroid inhibisyonu pişmiş Çin lahanası için sorun teşkil etmez.

Ayrıca Çin lahanası zengin bir K vitamini kaynağı olduğundan, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız onu daha fazla miktarda tüketmek istemeyebilirsiniz. K vitamini alımınızdaki önemli değişiklikler bu ilaçların etkinliğini etkileyebilir. Bunun nedeni, K vitamininin kanın pıhtılaşmasında rol oynamasıdır.
 
Üst Alt