Avokado Nasıl Olgunlaştırılmalı

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,640
Çözümler
4
Tepki puanı
13,045
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Avokadonun Olgunlaştırılması ve Avokado Saklama Yolları
Avokadonun saklanması konusunda hepimizde soru işaretleri ve birbirinden farklı bilgiler olabiliyor. Aslında durum o kadar karışık değil.
Avokado ‘klimakterik’ özellik göstermektedir. Yani dalından koparıldığı gibi tüketilemez, belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra dalından koparılır ve yemek için hasat sonrasında da bir süre beklenmesi gerekir. Aslında bu özelliği ile avokado, muz ile aynı sınıftadır.
Muz ile ortak özellikleri düşünüldüğünde avokado için en kafa karıştırıcı konu olan olgunlaştırma sorunu biraz daha netlik kazanacaktır.
Avokadonun saklanması konusunda uygulayacağınız yöntem ham veya olgun avokadodan hangisine sahip olduğunuza göre değişiklik gösteriyor.

► Ham avokadolarınızı olgunlaştırmak istiyorsanız

• Nasıl ki aldığınız muzlar buzdolabında iken daha uzun süre sert kalırken, oda sıcaklığında bıraktığınızda birkaç gün içinde hızlıca yumuşuyorsa, avokado için de aynı durum geçerli. Aradaki tek fark muz alındığındaki sertlikte de tüketilebiliyorken, avokadonuzun muhakkak ki olgunlaşması gerekli. Normal sertlikte bir avokado yaklaşık 4-5 gün içinde oda sıcaklığında olgunlaşıyor.

• Avokadolarınızın olgunlaşma hızını arttırmak istiyorsanız, bu durumda elma, muz veya armutla birlikte kese kağıdına koymanız faydalı olacaktır. Bu şekilde avokadolarınız 2-3 gün içinde olgunlaşır. Olgunlaşmayı hızlandıran şey elma, muz, armut gibi meyvelerden çıkan etilen gazıdır.

► Ham avokadolarınızı saklamak istiyorsanız
Ham avokadolarınızı henüz tüketmeyecekseniz ve olgun olarak saklamak istiyorsanız buzdolabında muhafaza edin. 7-10 gün boyunca sertliğini koruyacaktır.

► Olgunlaşmış avokadolarınızı saklamak istiyorsanız

• Olgunlaşmış avokadolarınızı bütün haldeyken buzdolabında saklayabilirsiniz. 3-5 gün boyunca olgunluğunu kaybetmeyecektir.

• Olgunlaşmış avokadonuzu kestiyseniz ve yarısını saklamak istiyorsanız, öncelikle açıkta kalan yüzeyini limon suyuyla kaplamanızda fayda olur. Limon, avokadonun kararmasını engelleyecektir. Limonla avokadonun yüzeyini kapladıktan sonra folyo ile sararak veya ağzı kapalı bir kaba koyarak avokadonuzu buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

• Olgun avokadolarınızı ileride kullanmak üzere derin dondurucuda saklamak istiyorsanız, soyduğunuz avokadoyu dilimli halde veya ezerek limon suyu ile karıştırıp içinde hava boşluğu da kalacak şekilde poşete doldurarak derin dondurucunuza kaldırın. Avokadonuz bu haliyle 6-9 ay boyunca derin dondurucuda durabilir.
 

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
20,876
Çözümler
1
Tepki puanı
2,887
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
İnsanoğlunu bile olgunlaştıramıyoruz
 
Üst Alt