DNA keşfi, eski Mısırlıların genetik tarihini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, Mısır mumyalarında anadolu geni bulundu.

Almanya’da mumyalar üstüne yapılan bir araştırma ilginç bulguların ortaya çıkmasına sebebiyet verdi.

Mısır’da çıkarılan M.Ö. 1400 ve 400 yıllarına ait olan mumyalarda yapılan araştırmada, bu mumyaların DNA’larında Anadolu ve Avrupa genlerinin olduğunu ortaya koydu. Mumyaların genlerinin Akdeniz insanlarının genlerine yakın olduğu anlaşıldı.


Almanya’da bulunan Tübingen Üniversitesi, ilginç bir bulguyu ortaya çıkardı. Yapılan araştırma ülkenin üniversite şehri olarak tanımlanan Jena’daki Max Planck İnsanlık Tarihi Bilimleri Enstitüsü ve Tübingen Üniversitesi’nin ortak çalışması olarak yürütüldü.

Araştırmada Mısır’da ortaya çıkarılan milattan önce 400 ve 1400’lü yıllar arasında yaşayan Antik Mısırlılara ait olan mumyaların DNA’ları incelendi.

İnceleme sonucunda ulaşılan sonuç, Antik Mısır genlerinin günümüz Mısır halkı ile değil Anadolu’da ve Avrupa’da yaşayan insanların genleriyle uyumlu olduğunu ortaya koydu. Mumyaların analizi sonucunda bilim insanları, kalıntıların genlerinin Akdeniz insanlarının genlerine daha yakın olduğunu tespit etti.

151 mumya üzerinde yürütülen çalışma sonrasında bilim insanları, Antik Mısırlıların genlerinin İsrail, Suriye, Ürdün ve Lübnan’ın gen havuzuyla da uyuştuğunu belirtti.

Nature Communications dergisinde yayınlanan sonuçlarda günümüzde yaşayan Mısır halkının soyunun nereye dayandığı ortaya konuyor. Yapılan araştırmayla tespit edilen Mısır halkının soyu Sahra altı Afrika geni taşıyor.


misir-mumyalarinda-anadolu-geni-bulundu-1024x683.jpg_edit_118060551983545.jpg

Antik Mısırlıların, Yakın Doğu’da bulunan insanlarla gen bakımından daha yakın olduğuna değinen araştırmanın yöneticisi Johannes Krause, araştırmayı yaparken Büyük İskender ve diğer tarihi isimlerin Mısırlıların genlerini etkileyip etkilemediklerini keşfetme amacını taşıdıklarına değindi.

Bulgular, Nature Communications dergisinde yayınlandı.
 
Üst Alt